LogoGC

greatercopenhagen_logo_white_rgb

Studerende skal udvikle proteinrige grøntsager

I projektet FoodInno skal universitetsstuderende sammen med små og mellemstore virksomheder udvikle ekstra proteinrig korn og grøntsager, der på langt sigt kan møde behovet fra den offentlige sektor.

De studerende fra blandt andet University College Sjælland skal spille en vigtig rolle i laboratoriet i hos små og mellemstore fødevarevirksomheder i Region Sjælland i Interreg South Baltic Sea-projektet, InnoFood.

Her skal deres teoretiske viden omdannes til praktiske løsninger, der kan gøre virksomhederne i stand til at dyrke og forarbejde af grøntsager som en øget kilde til proteiner, hvilket er et mindre kostbart og mindre miljømæssigt skadeligt alternativ til kødproduktion.

– For studerende vil projektet være en unik chance for at arbejde med fødevareinnovation. Vores erfaring viser, at de synes, det er motiverende og inspirerende, at de får chancen for at kvalificere sig til det arbejdsmarked, de fleste kommer ind på senere, som en del af uddannelsen, siger Birgitte Echwald, der er chefkonsulent på Ernæring og Sundhedsuddannelsen.

 

Rette standarder og smag

Projektets overordnede idé er at skabe et triple helix-samarbejde mellem fødevarevirksomheder, offentlige myndigheder og uddannelsesinstitutioner for at styrke fødevarebranchen i den sydlige del af Østersøen.

– Det, vi og vores studerende kan tilbyde virksomhederne, er viden og kompetencer til at skabe innovative produkter, forbedre produktionsprocesser og give adgang til nye markeder, baseret på virksomhedernes behov, siger hun.

De nye markeder tæller offentlige myndigheder, som sygehuse, plejehjem eller skoler. Disse skal fungere som en samarbejdspartner i udviklingen af de mere proteinrige grøntsager, for at virksomhederne kan imødekomme de rette ernæringsstandarder og samtidig opretholde god smagskvalitet.

 

Potentiale i at matche

FoodInno er baseret på et tilsvarende projekt, som de fire danske partneruniversiteter kørte to år tilbage. I samarbejde med Future Food Innovation blev studerende på forskellig niveau sendt ud til forskellige virksomheder for at afprøve, hvad en uddannelsesinstitution kan bidrage med i processen med at udvikle nye produkter.

– Forsøget gav et enormt godt billede af, hvordan vi kan samarbejde med virksomhederne. For os at se, var der et stort potentiale i at matche studerende og virksomheder, så vi besluttede at bruge South Baltic Sea som en platform til at udvikle samarbejdet til noget større, siger Birgitte Echwald.

Ernæring og Sundhedsuddannelsen i forvejen har et tæt samarbejde med de private fødevarevirksomheder i regionen, og Birgitte Echwald forventer, at det bliver udviklet yderligere i løbet af projektet.

Leadpartner 

University College Sjælland

Øvrige partnere 

Fra dansk side deltager Erhvervsakademi Sjælland, Århus Universitet og Aalborg Universitets Food Studies.
Som netværkspartnere deltager fødevareklyngen Food Nexus Nordic (Københavns Universitet), Agro Business Park, Region Sjællands Koncern Service Køkken, Nordic Seed og DanSeed.

Økonomi

Samlet budget 15 millioner kroner, 75 procent af udgifterne dækkes på dansk side.

Tidshorisont

Projektet løber over tre år – august 2017 – juli 2020.

  • Var denne artikel nyttig?
  • Ja   Nej
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn