LogoGC

greatercopenhagen_logo_white_rgb

Vindmølle leverer bredbånd og 4G til Asnæs

EU-finansieret borgerprojekt på Asnæs ved Kalundborg har skaffet hurtigt internet til borgere og virksomheder.

Internettet er langsomt og signalet på mobilen dårligt. Problemet kender man alt for godt ude i landområderne, og konsekvensen er, at både virksomheder og borgere flytter væk.

Det EU-støttede borgerinitiativ og -projekt ASNET har skaffet hurtig internet og mobildækning på Asnæs-halvøen tæt ved Kalundborg og er således et godt eksempel på, hvad der kan ske, når man går sammen som lokalbefolkning.

Projektet er startet af Jes Jessen, som oplevede det langsomme internet og dårlige mobildækning, da han flyttede til Asnæs med sin hustru i 2011.

– Jeg indså at der ikke var nogen regeringsplaner om statsfinansierede bredbåndprojekter til landområderne i Danmark, fortæller han i en video, som Europa-Kommissionen har produceret for at gøre opmærksom på de gode bredbåndseksempler i landområderne.

 

Tog sagen i egen hånd

– Jeg lagde ud med at kontakte den lokale fibernet-leverandør, og vi fik endelig en pris som var 8-9000 Euro per husstand. Det var en meget høj pris for hver husstand, i forhold til hvad man betalte for opkobling i byerne, forklarer han.

Da Jes Jessen undersøgte de forskellige muligheder for internetopkobling, faldt han ved et tilfælde over et vindmølleprojekt i området, hvor der skulle opstilles seks store vindmøller.

– Vi indså, at vi nok kunne bruge vindmøllerne som en base for en 4G Wi-fi-antenne, som kunne levere både bredbånd- og mobilopkobling.

Her var der lige pludselig en mulighed Jes Jessen kunne udnytte. Han dannede en borgerforening, inviterede lokalbefolkningen og præsenterede projektet og dets budget.

 

Antenne i vindmølle

Hver husstand skulle investere 3200 kroner i projektet, et lille beløb i forhold til de omkring 50.000 kroner en fibernet forbindelse havde kostet. Foreningens medlemmer betaler derudover cirka 200 kroner årligt for at være medlemmer.

Man satte en 4G-antenne op i den ene vindmølle. Antennen, der sidder 80 meter oppe, leverer nu både hurtig bredbåndsopkobling og mobildækning til hele området med en download-hastighed på omkring 130 mbits og en upload-hastighed på cirka 80 mbits.

Finansieringen af ASNET er tredelt. Den enkelte husstand betaler hver 3200 kroner, LEADER-programmet under den europæiske regionaludviklingsfond bidrager med et tilsvarende beløb, og 3Mobil leverer resten.

– Folk flytter væk fra landområderne, hvis der ikke er forbindelse. Det vi vil se (i fremtiden, red.) er landområder med mange forladte huse, siger han.

  • Var denne artikel nyttig?
  • Ja   Nej