LogoGC

greatercopenhagen_logo_white_rgb

Registrer din by nu for at booste internet i det offentlig rum

Europa-Kommissionen har åbnet puljen WIFI4EU, der giver kommuner mulighed for at tilbyde gratis trådløst netværk i offentlige rum. Registrer jer nu!

Borgere må tage ned på biblioteket for at tjekke netbank. Virksomheder har svært ved at sælge varer online. Apps til at booke en tid hos lægen eller forny recepten er stort set ubrugelige. Hver dag kæmper mange borgere og virksomheder i Region Sjælland med dårlige og mangelfulde internetforbindelser. Men det er sjællænderne langt fra ene om på europæisk plan.

Adgang til stærkt og stabilt internet er i dag helt afgørende for at service og handel i både den offentlige og private sektor kan fungere. Derfor har Europa-Kommissionen sat et mål om, at alle byer og landsbyer i Europa skal have gavn af trådløst internet i det offentlige rum inden 2020.

Som en håndsrækning har Kommissionen sammen med Rådet og Parlamentet afsat i alt 120 millioner euro for perioden 2017-2019 til at understøtte kommuner i at tilbyde trådløst wi-fi på offentlige pladser, så borgere har adgang til internettet, uanset hvor de bor.

For at kunne søge midlerne skal man først registrere sig. Det kan man gøre fra nu og indtil indkaldelsen åbner den 15. maj. I skrivende stund er 2757 kommuner registreret. Hver kommune kan få én kupon på 15.000 euro. Registreringen giver mulighed for at søge om en kupon.

Puljen, der dækker op til 100 procent, vil finansiere selve udstyret og udgifter til installation af internetadgangspunkter, mens kommunen betaler for forbindelsen og vedligeholdelsen af udstyret. Kommunerne får med dette mulighed for at udvikle og fremme deres onlinetjenester på områder som e-forvaltning, e-sundhed og e-turisme.

Støtten via WiFi4EU vil blive fordelt på en geografisk afbalanceret måde, og Kommissionen anslår, at mellem 6.000 og 8.000 kommuner i perioden 2017-2020 vil blive omfattet, således at der til sidst vil være mellem 40 og 50 millioner forbindelser pr. dag.

Kort om indkaldelsen

Økonomi

  • Det nuværende budget er på 120 millioner euro for perioden 2017-2019
  • Kommission regner med, at der vil være cirka 20 millioner euro til rådighed til 1.000 kommuner.
  • Hver kommune kan få én voucher, som dækker op til 100 procent af projektomkostningerne.

Tidshorisont

Indkaldelsen åbner den 15. maj. Registrer din by inden da!

Hvem kan ansøge?

Lokale offentlige myndigheder (eksempelvis kommuner eller sammenslutninger af kommuner, biblioteker og sundhedscentre) i hele EU

  • Som ønsker at tilbyde wi-fi i områder, hvor der ikke allerede findes en lignende offentligt eller privat drevet wi-fi-forbindelse.
  • Som søger finansiering af udstyr og installation og vil yde gratis wi-fi til lokalsamfundet i en årrække.

Se her, hvem Digitaliseringsstyrelsen har ‘forhåndsgodkendt’

  • Var denne artikel nyttig?
  • Ja   Nej