LogoGC

greatercopenhagen_logo_white_rgb

Viden og netværk

EU’s klimaaftale arbejder med et såkaldt 20-20-20-mål. Det betyder, at EU i år 2020 skal have reduceret CO2-udledning med 20 procent i forhold til 1990, have 20 procent vedvarende energi samt have sikret 20 procent energieffektivitet. Her er de vigtigste europæiske netværk og initiativer inden for klima, bioøkonomi, ressourcer og energi.

 

EU vedtog i 2008 ”20-20-20-klimaplanen” om 20 procents reduktion af drivhusgasserne (CO2 ol.) og 20 procents vedvarende energi som forpligtende mål inden år 2020. Som uforpligtende mål vedtog EU at få 20 procents forbedret energieffektivitet.

Tusindvis af byer har skrevet under på, at de skal leve op til eller gå videre end EU’s klimamål. Europa-Kommissionen står bag Borgmesterpagten, som 14 sjællandske kommuner har skrevet under på: Faxe, Greve, Guldborgsund, Kalundborg, Lolland, Næstved, Ringsted, Roskilde, Slagelse, Solrød, Sorø, Holbæk, Køge og Vordingborg. Region Sjælland deltager som Covenant Coordinator. Borgmesterpagten har på deres hjemmeside webinarsessioner, som giver god information om metoder og inspiration til projekter. EnergycitiesCEMRFEDARENEJRC og Climate Alliance styrer borgmesterpagtskontoret.

EU’s innovationspartnerskab er et værktøj til at koordinere og samle byer og regioner, der er interesserede i bæredygtig byudvikling.

EIP Raw Materials er et værktøj til at koordinere og samle organisationer, virksomheder og myndigheder, der arbejder med råvarer og ressourcer, inden for eksempelvis ressourceeffektivitet og genanvendelse.

Bidrager med viden til EIP Smart Cities. Man kan registrere sig og dele og hente viden.

Eksempelvis kommunale vandforsyninger kan involvere sig i EU’s EIP Water, hvor forskellige offentlige og private aktører samarbejder om innovation i vandsektoren.

I EU’s EIP AGRI kan europæiske landbrugsorganisationer og -virksomheder samt myndigheder koordinere innovation.

The Sustainable Climate Challenge er et projekt med byer og regioner, der er interesserede i bæredygtig byudvikling, og som vil implementere smarte løsninger til sammenkobling af særligt energi- og transportstrømme via IT-løsninger.

Kommuner og regioner kan bruge denne platform til at se, hvordan andre byer og regioner i Europa håndterer klimatilpasning. EU-Kommissionen står bag.