LogoGC

greatercopenhagen_logo_white_rgb

Det bedste og vigtigste fra stor Femern-konference

Ny samarbejdsaftale, en skuespiller med et særligt forhold til faste forbindelser, fokus på digitalisering og opbakning til Femern-forbindelsen fra tre nationale regeringer. Vi har samlet de bedste øjeblikke fra Fehmarnbelt Days i Malmø denne uge.

Fuld og uforbeholden opbakning til Femern fra tre nationale regeringer

Hvis der før skulle have været nogle, der tvivlede på, om Femern-forbindelsen bliver til noget, og om særligt tyskerne egentlig ønsker den, bør den tvivl nu eftertrykkeligt været begravet. Arrangørerne havde sørget for, at fem ambassadører fra og i Sverige, Danmark og Tyskland allerede i konferencens åbningstimer kunne garantere uforbeholden opbakning til Femern-projektet.

Senere dukkede tre ministre op og sagde det samme. Den danske transportminister Ole Birk Olesen kunne således flankeret af sin svenske kollega Tomas Eneroth og Bernd Buchholz, der er minister for økonomi, transport, beskæftigelse, innovation og turisme i Schleswig-Holstein, høste klapsalver ved budskabet om, at de alle ser muligheder i Femern-forbindelsen.

Adspurgt, om han manglede opbakning fra sine tyske og svenske kolleger blandt andet i forbindelse med finansieringen af tunnelen, var svaret nej. Og at den danske regering i øvrigt ikke ser problemer i den slags investeringer:

– Vi ved, det er en god investering. Faktisk vil forbindelsen med tiden blive en ægte cash cow for den danske regering (og dermed de danske skatteydere, red.).

– Med den faste forbindelse skaber vi et helt nyt område for integration – det er en meget spændende udvikling, sagde han.

 

 

 

 

 

 

 

 

Større marked og lettere adgang for virksomheder

Den sjællandske regionsrådsformand Heino Knudsen, der også er formand for Greater Copenhagen and Skåne Comittee, overtog scenen, da han åbnede Fehmarnbelt Business Councils arrangement om erhvervslivets rolle i at skabe udvikling i Femern-regionen.

– De skandinaviske virksomheder får let adgang til en af de største havne i Nordeuropa i Hamborg. Og fra Hamborg vil I have let adgang til Københavns Lufthavn med forbindelser, der rækker ud i hele verden.

– Et eksempel: Brødproducenten Pågen kan nå 30 millioner forbrugere i Europa efter Femern-forbindelsen er åbnet. Det betyder en hel del for en producent af frisk brød og fra mit synspunkt en masse andre virksomheder i korridoren, sagde han blandt andet.

Ved arrangements paneldebat senere gjorde Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen sig I øvrigt bemærket med ordene:

– Hvis jeg var konge af Femern, ville jeg gøre regionen førende i verden inden for grønne teknologier og sælge dem til hele verden.

 

Styrket samarbejde mellem Hamborg og Greater Copenhagen

Lidt senere skulle den sjællandske formand på scenen igen i funktion af formand for Greater Copenhagen, hvor han sammen med Hamborgs borgmester Peter Tschentscher, underskrev en hensigtserklæring om at skrue endnu mere op for samarbejdet.

– Ved at forene kræfter, vil verden kunne se os, konstaterede Heino Knudsen ved den lejlighed.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg kan ringe til mine forældre fra Det Døde Hav, men ikke hjemmefra

Det er næppe en nyhed for folk, der bor i Region Sjælland, at det af og til kniber med internetforbindelse og mobilsignal. Derfor satte regionen og Baltic Development Forum fokus på, hvordan hvordan man tilskynder digital vækst i landområder, og hvordan den kommende faste forbindelse under Femern Bælt vil have indflydelse på selvsamme.

Ved at fortælle en lille historie benyttede regionsrådsformand Heino Knudsen lejligheden til at understrege den lokale og regionale politiske vilje til at sætte fut i forbindelserne i landområderne, men understregede, at de nationale politikere stadig ikke gør nok.

– For et par år siden var jeg I Israel, hvor jeg besøgte Det Døde Hav midt I ørkenen. Jeg ville dele øjeblikket med mine forældre, så jeg ringede til dem. Ingen problemer. Klart signal. Efter et par dage rejse jeg hjem og ringede til dem igen. De bor tæt ved mit hus – men desværre kunne jeg ikke få forbindelse.

Workshoppen gav også anledning til at høre, hvordan forskningen og erhvervslivet ser på vigtigheden af og mulighederne for digitalisering i forbindelse med vækst og udvikling i landområderne. Her gjorde seniorrådgiver fra Københavns Universitet Hanne W. Tanvig blandt andet opmærksom på vigtigheden af, at tilflyttende virksomheder ”indgår i en symbiose med lokalsamfundet” – og omvendt. Det kræver gensidig accept af, at det ikke længere er bageren eller købmanden, der driver en landsbys økonomi, men en virksomhed, der sælger varer i hele verden via nettet.

Videre mente hun, at når sådanne omstændigheder er på plads, vil det kunne ende med en bæredygtig økonomisk udvikling i landområderne, og hun rejste spørgsmålet om, hvorvidt det er tid til at glemme klassisk teori om, at udviklingen sker i storbyerne, og landområderne blot skal være opland.

Men som hun sagde, så ”vil det aldrig ske uden digitale løsninger og forbindelse”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Produktionsskoleelever skal fortsætte med at hoppe over bæltet

Projektet JUMP, der har deltagelse fra Produktionshøjskolen Klemmenstrupgård, MultiCenter Syd og Roskilde Universitet, og hvis formål er at give unge fodfæste på arbejdsmarkedet, ved at lade dem prøve sig selv af på den sydlige side af grænsen, benyttede Fehmarnbelt Days til at gøre opmærksom på et par af projektets resultater.

For det første har en række af de involverede produktionsskoleelever inden for turisme og servicefag skabt et samarbejde om at cykelturisme-hotspots på det østlige Lolland. De udvikler blandt andet events, design, services og vejleder turister på dansk og tysk i samarbejde i med Fuglsang Kunstmuseum. Multicenter Syd viderefører hotspot-delen.

For det andet samarbejder JUMP-projektet med en række virksomheder om praktikforløb til elever på begge sider af Femern Bælt. I alt er 14 danske og tyske virksomheder med, og to nye har netop meldt sig på banen.

Desuden har projektet, der slutter til januar, været så stor en succes, at partnerne har valgt at forsætte og har indsendt en EU-støtteansøgning for at videreudvikle projektet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Faste forbindelser skaber forening

Hvad har tv-serien Broen med Femern-forbindelsen at gøre? Det forsøgte den svenske skuespiller Sofia Helin,

der spiller hovedrollen som Saga Norén i serien, at sætte ord på.

Hun var nemlig inviteret til at tale ved Fehmarnbelt Days på grund af hendes særlige forhold til Øresundsbroen. Et nærmest menneskeligt forhold, forklarede hun, som man får, når man bruger så meget tid på den, som hun har gjort, mens serien blev optaget.

Og hun satte ord på, hvad en bygningskonstruktion af beton og stål kan gøre for (selv)forståelsen på begge sider af broen og den kulturelle og samfundsmæssige integration, Øresundsbroen har ført med sig mellem danskere og svenskere.

– PÅ grund af Øresundsbroen føler folk fra Sydsverige sig mere som en del af Europa. Jeg tror på forening, så selvfølgelig tror jeg på Femern-projektet, lød det blandt andet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan se alt, der blev sagt og tweetet på Fehmarnbelt Days ved at søge på hashtagget #FBD18 på Twitter eller klikke her.

  • Var denne artikel nyttig?
  • Ja   Nej