LogoGC

greatercopenhagen_logo_white_rgb

Kan du få unge til at sige nej til tobak? Så kan du nu vinde EU’s sundhedspris

Europa-Kommissionen har åbnet op for ansøgninger til Sundhedsprisen 2018, som anerkender organisationer, herunder foreninger, der har udført et ekstraordinært arbejde med at forebygge, at unge begynder at ryge. Deadline for ansøgning den 15. juni 2018.

Ifølge Europa-Kommissionen er rygning den største undgåelige sundhedsrisiko i Europa. Omkring 26 procent af den europæiske befolkning ryger, og rygning er samtidig den største årsag til en tidlig død i EU- omkring 50 procent af rygerne dør for tidligt.

På trods af, at der i de seneste år er blevet implementeret en række initiativer for at få folk til at holde op med at ryge såsom røgfri miljøer, er det ikke lykkedes for mange at stoppe. Derudover er der sket en stigning i andelen af unge som ryger.

Begynder man at ryge som ung, kan det få seriøse konsekvenser for sundhed og velfærd langt ind i voksenlivet. Ifølge Europa-Kommissionen bør initiativer, der forebygger rygning være målrettet unge, da der er evidens for, at jo senere man begynder at ryge, jo højere chance er der for, at det lykkes at stoppe.

Europa-Kommissionen anerkender, at organisationer og foreninger spiller en vigtig rolle med at forebygge mod unge rygere. Derfor uddeler den nu EU’s sundhedspris 2018 til organisationer, som har udført et ekstraordinært stykke arbejde på dette område. Med prisen vil Europa-Kommissionen skabe mere opmærksomhed omkring initiativer fra internationale, europæiske, lokale og regionale organisationer, der bidrager med at reducere tobaksforbruget i EU. Initiativer målrettet forebyggelse af rygning for unge, det vil sige både teenagere og unge voksne, kan således indstilles.

Initiativer, der kan tages i betragtning, er eksempelvis oplysnings- og informationskampagner både på sociale medier og i skoler ved inkludering af elever og forældre, støtte til succesfulde implementering af europæisk og national tobakslovgivning, samarbejde med sundhedspersonale, interventioner designet til at reducere adgang til tobaksprodukter eller andre initiativer, der bidrager til at reducere rygning.

Målgruppen for sundhedsprisen er enhver ikke-statslig organisation, der er almennyttigt og uafhængig af erhvervsmæssige, kommercielle og forretningsmæssige interesser. Ansøgeren må derfor godt være en forening på regionalt eller lokalt niveau. Det er dog et krav, at organisationen skal være en juridisk enhed.  Eksempelvis var vinderen af sidste års sundhedspris en medicinsk studenterorganisation fra Slovenien. Initiativet må ikke være sluttet før den 1. januar 2015, og er initiativet stadig i gang ved ansøgningsfristen, skal der foreligge en officiel evaluering af initiativet. Se de officielle ansøgningskriterier her og reglerne for prisen her.

Kort om prisen

Titel

EU Health Award for NGOs working to prevent tobacco use

Tidshorisont

Indstillinger inden 15. juni 2018

Økonomi

Vinderen af sundhedsprisen bliver tildelt ca. 150.000 kr. Andenpladsen bliver tildelt ca. 112.000 kr., og tredjepladsen bliver tildelt ca. 75.000 kr.

  • Var denne artikel nyttig?
  • Ja   Nej