LogoGC

greatercopenhagen_logo_white_rgb

Mere end en studietur: Lolland udvikler internationale ideer i Bruxelles

Fire mand fra Lolland Kommune var i denne uge på besøg i Bruxelles for at samle inspiration til deres arbejde med opkvalificering af arbejdsstyrken.

En række oplæg om EU-støtteprogrammer, eftersendte PowerPoint-filer, og så kom der ikke mere ud af det. Det hænder at resultatet af studieture kan drukne i bunkerne af arbejde, når man kommer hjem igen.

Det var derfor et mere aktivt fokus, som fire medarbejdere fra Lolland Kommune havde anlagt, da de i denne uge besøgte Bruxelles. De forsøgte nemlig at operationalisere den viden, de fik med sig.

– Det primære er at få de rigtige ideer. Og det er det, der har været det interessante ved at være hernede. Vi har ikke bare været hernede for at opleve, vi har rent faktisk udviklet, mens vi har været her, fortæller Henrik Madsen, der er souschef i Lolland Kommunes Strategi- og Direktionssekretariat.

– Vi har fået tænkt videre over at få identificeret, hvad det er for nogle nøgleindsatser, vi gerne vil have i vores internationale arbejde, lyder det videre.

 

Arbejdskraft og bosætning

Da delegationen i det daglige arbejder med opkvalificering af arbejdsstyrken, blev de naturligvis først introduceret for de forskellige samarbejds- og støttemuligheder, der knytter sig hertil på europæisk plan. Men herefter var opgaven at finde de europæiske prioriteter, der matcher kommunen og de lokale arbejdsmarkedsaktører.

– Vi har fået en lidt anden dagsorden for Lolland, end vi har haft tidligere. En mere positivt dagsorden, der handler om at skaffe den nødvendige arbejdskraft til vores virksomheder. Vi vil også gerne styrke bosætningen i kommunen, og der er vi på jagt efter både det gode projekt, men også inspiration til hvad man kan gøre – uanset om det så er i en EU-sammenhæng, regional sammenhæng eller en hel tredje, siger Henrik Madsen.

Han bliver bakket op af Per Bech Grønning, der er Jobcenterchef i kommunen.

– Vi skal prøve at tænke anderledes. Vi har gjort meget i at tænke for os selv. Nu skal vi tænke stort. Jeg er med i nogle EU-projekter, men de er små, og nu kunne vi godt tænke os at se det i en lidt større kommunal sammenhæng. Derfor kommer vi herned fra hver sin fløj af kommunen, siger han.

 

Kan EU afhjælpe efterslæb?

Den 1. august 2019 etableres den Forberedende Grunduddannelse (FGU), hvor en række af de nuværende forberedende tilbud lægges sammen. Ideen er at ruste flere unge uden uddannelse eller job til at komme godt videre efter grundskolen. I Lolland kan de dog godt være bekymrede for, om alle kommer med.

– Her til formiddag har vi snakket om, at med FGU er vi overbevist om, at vi stadig vil stå med en gruppe af unge, som det ikke hjælper. Derfor vil vi gerne være på forkant: Hvad kan vi få af inspiration til et eventuelt socialfondsprojekt?, siger Per Bech Grønning.

– Jeg er blevet mere opmærksom på, at det er noget af det, vi skal arbejde med mere konkret, så vi ikke stadig står med en gruppe unge, vi ikke kan få fat i. I går, da vi kom, ville jeg nok have tænkt: EU? Ja, noget med uddannelse. Men i dialog med Anna er jeg blevet mere opmærksom på, at dette område er der også europæiske muligheder inden for, lyder det videre.

 

Arbejds- og udviklingsmiljø

Herudover nævner de begge et oplæg fra Liselotte Jensen fra Region Nordjyllands EU-kontor, der kunne fortælle om, hvordan de tiltrækker kvalificeret arbejdskraft i Frederikshavn.

– Jeg synes, der er noget anderledes ved at være hernede og tale med jer og med Liselotte, fordi I med det samme tænker i, hvordan man kan se det i en EU-kontekst, for det er normalt ikke vores første tanke, og det giver bare en anden måde at arbejde med strategiudvikling, siger Henrik Madsen.

– Jeg synes, det er dejligt, at vi har et EU-kontor, hvor man kan komme ned og have det som arbejde- og inspirations- og udviklingsmiljø. Og ikke bare høre et oplæg om EU-programmerne og så få slidesne tilsendt, og så sker der ikke mere der. Det har været et godt program, fordi vi har brugt meget tid på at arbejde udfordringerne ordentligt igennem, og vi tager nogle ting med hjem, som jeg tror, vi kommer til arbejde videre med, slutter han.

  • Var denne artikel nyttig?
  • Ja   Nej