LogoGC

greatercopenhagen_logo_white_rgb

Sådan skal EU-støtte gøre sjællandsk spildevand endnu renere

Vores spildevand kan godt blive endnu renere, og Slagelse Kommune skal med EU-støtte i ryggen teste metoder til at rense vandet for lægemidler og resistente bakterier.

Selvom de danske rensningsanlæg er effektive til at rense vores spildevand, efterlader rensningsprocessen stadig en række stoffer i vandet, der forhindrer, at vandet kan bruges igen.

Projektet LESS is MORE under Interreg South Baltic Sea, hvor Slagelse Kommune og SK Forsyning er partnere, skal således teste nye rensningsmetoder, der kan fjerne lægemiddelstoffer, resistente bakterier og andre  stoffer fra det spildevand, som den eksisterende rensning ikke kan fjerne.

– De rensningsmetoder, vi bruger i dag, hvor man blandt andet ilter spildevandet, kan ikke fange de rester fra lægemidler, resistente bakterier og andre miljøfremmede stoffer, der er en stor del af i vandet, fortæller Nikolaj Mikkelsen, der er miljømedarbejder i Slagelse Kommune.

– Meningen er derfor at ”efterpolere” spildevandet ved en mikrofiltrering igennem et kulfilter og herefter bestråle vandet med UV-stråler efter den konventionelle rensning, fortsætter han.

 

Kommer fra husholdningen

Modsat hvad man skulle tro, er det imidlertid ikke hospitalerne, der er de største syndere, når det kommer til spildevandsforurening med lægemiddelstoffer. Faktisk kommer kun mellem to og fire procent af stofferne herfra. Resten kommer fra husholdningerne.

– Man skal huske på, at hospitalerne skal spare meget i disse år og udskriver derfor folk med en recept meget hurtigt. Folk tager derfor medicinen derhjemme og udskiller stofferne gennem deres eget spildevand. Dertil kommer almindelig håndkøbsmedicin og lignende, forklarer Nikolaj Mikkelsen.

 

Måske vandet kan genbruges

De nye rensningsmetoder kan ikke rense vandet fuldstændigt, så det igen kan bruges som drikkevand, men en del af formålet med LESS is MORE-projektet er i sidste ende, at spildevandet gerne skulle blive rent nok til, at det kan genbruges.

– Tænk nu, hvis vandet kunne blive så rent, at det kunne bruges til vanding af fodboldbaner, parker eller andre steder uden at skabe miljøproblemer i vandløb eller havet. Eller hvis virksomhederne kunne bruge det i deres produktion, lyder det fra Nikolaj Mikkelsen.

LESS is MORE er startet i år og løber frem til 2020. Slagelse Kommune og SK Forsyning forventer at have deres pilotanlæg oppe at køre i slutningen af i år. Men inden da skal projektpartnerne blandt andet en tur på besøg på Herlev Sygehus for at besigtige hospitalets eget rensningsanlæg.

Kort om projektet

Navn:

LESS is MORE

Partnere: 

 • Lund University, Department of Chemical Engineering (Sverige) (Lead partner)
 • Sweden Water Research AB (Sverige)
 • Kristianstad Universitet (Sverige)
 • SK Forsyning (Danmark)
 • Slagelse Kommune (Danmark)
 • JSC “Kretinga Water” (Litauen)
 • Gdansk Water Fund (Polen)

Løbetid: 

1. januar 2018 – 30. september 2020

Økonomi: 

 • Projektbudget: 2.299.325 Euro (ca. 17,15 millioner kroner)
 • Støttebeløb: 1.752.399 Euro (ca. 13 millioner kroner)
 • SK Forsynings andel: 480.905 Euro (ca. 3,6 millioner kroner)
 • Slagelse Kommunes andel: 164.760 (ca. 1,23 millioner kroner)
 • Var denne artikel nyttig?
 • Ja   Nej