LogoGC

greatercopenhagen_logo_white_rgb

Sjællandsk delegation udveksler sundhedsinnovation med Europa

Større sjællandsk delegation udvekslede erfaringer om aktiv og sund aldring med europæiske ligesindede.

Europæiske klynger, der udvikler sundhedsteknologi. Uddannelse af ældre i sund livsstil. Et kvalitetsmærke, der garanterer, at et produkt er ældrevenligt.

Der var masser inspiration at hente, da en delegation fra Region Sjælland, sundhedseksperter, projektleder og forskere fra henholdsvis Næstved, Odsherred, RUC og regionshuset i Sorø, tirsdag var i Krakow i Polen til et større seminar med en masse andre europæiske ligesindede.

Formålet med turen var at få inspiration til, hvordan Region Sjælland kan blive bedre til at arbejde sammen i et såkaldt regionalt økosystem, der kan styrke innovationen og skabe merværdi for vores borgere.

Seminaret var arrangeret som led i ITHACA-projektet, hvor Region Sjælland og otte andre europæiske regioner er partnere. ITHACAs fornemste formål er at lære af hinandens bedste eksempler på, hvordan man skaber et bedre, sundere og mere aktivt liv for den aldrende befolkning.

De sjællandske eksperter kom således især til at bruge dagen på at diskutere best practices og metoder til, hvordan man opbygger et effektivt innovationsøkosystem inden for sundhed med ITHACAs partnere og repræsentanter for andre økosystemer rundt omkring i Europa.

– Det var meget tankevækkende og inspirerende at se at hollænderne tænker så bredt og inkluderende når de arbejder med sundhedsinnovation. De formår at inkluder alle på tværes ar sektorer og generationer. Jeg tror virkelig, at det er vejen frem, fortæller forsker ved Center for Sundhedsfremme på RUC, Anne Liveng, der var med på turen.

 

To sjællandske eksempler

Seminaret var et netværksorienteret co-design-seminar. Det vil sige, at det var organiseret som et interaktivt værksted, hvor de deltagende eksperter har mulighed for at dele erfaringer og udfordre deres egen viden og indsigt med europæiske fagfolk, der også beskæftiger sig med sundhedsinnovation i deres daglige arbejde.

En del af seminaret bestod således også i, at Region Sjælland præsenterede resten af Europa for to succesfulde sjællandske initiativer; Helbredsprofilen og Aktiv Patient Støtte.

– Da vi holdt vores sjællandske arrangement i efteråret, viste vi blandt andet de to initiativer til projektpartnerne og deres medbragte eksperter, og der var stor interesse for dem. Derfor tog vi dem også med til Polen som sjællandske flagskibspraksisser, siger sundhedskonsulent Xenia Lauritsen, der som ITHACAs kommunikationskoordinator var med til at planlægge besøget i Krakow.

Studieturen var desuden med til at introducere sjællandske aktører for de muligheder, der gemmer sig i EU-støtteprogrammer gennem projektdeltagelse og give mod på at skabe nye relationer til potentielle partnere i udlandet i en nær fremtid.

ITHACA-projektet består først og fremmest af ni såkaldte Exchange of Experience and Peer Evaluation-arrangementer (EEPE), hvor eksperter fra de andre partnerregioner evaluerer hinandens indsatser for sund og aktiv aldring. Herudover en række øvrige inspirationsarrangementer som det i Krakow.

 

  • Var denne artikel nyttig?
  • Ja   Nej