LogoGC

greatercopenhagen_logo_white_rgb

Viden og netværk

 

EU’s klimaaftale arbejder med et såkaldt 20-20-20-mål. Det betyder, at EU i år 2020 skal have reduceret CO2-udledning med 20 procent i forhold til 1990, have 20 procent vedvarende energi samt have sikret 20 procent energieffektivitet. Her er de vigtigste europæiske netværk og initiativer inden for klima, bioøkonomi, ressourcer og energi.

 

Europa-Kommissionens såkaldte vinterpakke fra slutningen af 2016, hvis officielle navn er ”Clean Energy for all Europeans”, består af i alt otte lovgivningsmæssige forslag, der blandt andet omfatter ændringer af direktiverne for vedvarende energi og energieffektivisering samt planer for et mere integreret elmarked. (Læs i øvrigt vores analyse om Vinterpakken her.)

Tusindvis af byer har skrevet under på, at de skal leve op til eller gå videre end EU’s klimamål. Europa-Kommissionen står bag Borgmesterpagten, som 14 sjællandske kommuner har skrevet under på: Faxe, Greve, Guldborgsund, Kalundborg, Lolland, Næstved, Ringsted, Roskilde, Slagelse, Solrød, Sorø, Holbæk, Køge og Vordingborg. Region Sjælland deltager som Covenant Coordinator. Borgmesterpagten har på deres hjemmeside webinarsessioner, som giver god information om metoder og inspiration til projekter. EnergycitiesCEMRFEDARENEJRC og Climate Alliance styrer borgmesterpagtskontoret.

Bidrager med viden til EIP Smart Cities. Man kan registrere sig og dele og hente viden.

Eksempelvis kommunale vandforsyninger kan involvere sig i EU’s EIP Water, hvor forskellige offentlige og private aktører samarbejder om innovation i vandsektoren.

The Sustainable Climate Challenge er et projekt med byer og regioner, der er interesserede i bæredygtig byudvikling, og som vil implementere smarte løsninger til sammenkobling af særligt energi- og transportstrømme via IT-løsninger.

Kommuner og regioner kan bruge denne platform til at se, hvordan andre byer og regioner i Europa håndterer klimatilpasning. EU-Kommissionen står bag.